Były deweloper GTA 3 ujawnia, jak stworzono śmieci do gry

15 sierpnia 2024
NDRoyal

Obbe Vermeij, były dyrektor techniczny Rockstar Games, często dzieli się mało znanymi szczegółami na temat starszych gier Grand Theft Auto. Wczoraj deweloper opublikował świeżą aktualizację na X (Twitter), w której mówił o śmieciach w trzeciej odsłonie.

Podczas rozwoju, Liberty City było bardzo czystym miastem, ale Vermeij chciał, aby było trochę brudniejsze. Aby to osiągnąć, studio stworzyło kilka różnych tekstur i sprawiło, że latały one po mieście. Ta technologia była również używana w GTA Vice City i Manhunt.

"Ulice gta3 wyglądały zbyt czysto, więc dodałem śmieci. To jest prostokąt, który czasami porusza się z wiatrem. Może być również ciągnięty przez przejeżdżające samochody. Artyści stworzyli 4 tekstury dla niego. 2 gazety i 2 liście.

W Vice City jest misja (Dildo Dodo), w której gracz rzuca ulotki na pokaz Candy Suxx. Od tego momentu 1 z 4 tekstur śmieci jest zastępowana ulotką.

Dla każdego 'skoku' animacja składa się z:

• Ruch wzdłuż ziemi. Dodatkowo, jeśli wieje wiatr.
  • Ruch w górę i w dół wzdłuż funkcji sinusoidalnej.
  • Obrót prostokąta.
  • Więcej skoków występuje, gdy wieje wiatr.

Ponieważ skanowanie linii było wolne, wykrywa tylko wysokość ziemi w miejscu lądowania. (nie pomiędzy) Dlatego w niektórych przypadkach może przechodzić przez mapę.

Nie wszystkim w zespole podobały się śmieci. Usunąłem je w San Andreas, ponieważ ostatecznie przegrałem tę dyskusję.

W ostatnich miesiącach rozwoju Manhunt, niektórzy gracze z gta pomogli. Dodałem ten sam kod śmieci do Manhunt."

Wcześniej Obbe Vermeij ujawnił wiele innych szczegółów. Na przykład mówił o działaniu pojazdów i pogody, problemach z wolnym ładowaniem modeli, oraz o odwołanej grze o zombie.