Gracz dzieli się tym, jak Red Dead Redemption 2 pomógł mu przetrwać raka i pozostać silnym

27 października 2025
leGO_kh

Na Redditpojawiła się głęboko poruszająca historia, przypominająca wszystkim, że gry wideo mogą być czymś więcej niż tylko rozrywką. 35-letni mężczyzna z Włoch o pseudonimie Original_Tower_5654 podzielił się tym, jak Red Dead Redemption 2 pomogło mu przetrwać jedną z najtrudniejszych walk w jego życiu — walkę z rakiem.

„Uwielbiam tę grę od momentu, gdy po raz pierwszy w nią zagrałem. Wciąż pamiętam, jak bardzo byłem zaskoczony tym, jak głęboko potrafiła wywołać we mnie prawdziwe emocje. Potem, tak jak to się stało z Arthurem Morganem, życie również mnie mocno uderzyło — znikąd zdiagnozowano u mnie raka w stadium 3,” napisał.

Pierwsze dni po diagnozie były najtrudniejsze. Strach o przyszłość, ból i niepokój o to, jak wpłynie to na jego bliskich wypełniały jego myśli. Jedynym sposobem, w jaki mógł znaleźć trochę spokoju, była jego ulubiona gra od Rockstar.

„Jedynym momentem, w którym mogłem naprawdę uciec i znaleźć trochę spokoju, było uruchomienie gry. Wtedy zaczęło to przypominać prawdziwą terapię.”

Jego największe wyzwanie przyszło później — przeszczep szpiku kostnego, po którym nastąpiły dwa miesiące izolacji w sterylnej sali szpitalnej. Ale to tam Red Dead Redemption 2 stało się jego prawdziwą formą terapii.

„Moje ciało było uwięzione w tym małym pokoju, podczas gdy mój umysł swobodnie jeździł po nieskończonych krajobrazach RDR. To było tak surrealistyczne. Czasami spędzałem godziny, po prostu wędrując bez celu, ciesząc się widokami, polując na rzadkie zwierzęta lub robiąc zdjęcia krajobrazom.”

Nawet przypomina sobie jeden moment, kiedy, po zażyciu morfiny na ból, rozpoczął misję „Cichy czas” — „dla odrobiny dodatkowej immersji.”

Po długim leczeniu mężczyzna w końcu wrócił do domu i podzielił się swoją historią, dziękując społeczności oraz anonimowemu dawcy szpiku kostnego, który uratował mu życie — i pozwolił mu dalej grać w to arcydzieło.

„Może mój dawca też jest graczem i gdzieś na świecie to czytasz. Dzięki tobie mogę nadal spędzać więcej godzin grając w to arcydzieło.”

Post otrzymał ogromne wsparcie od innych graczy, z setkami komentarzy wypełnionych wdzięcznością i życzeniami.

Przy okazji, Red Dead Redemption 2 niedawno obchodziło swoją siódmą rocznicę od premiery.